risenta 1d

Är det ens möjligt att någonsin tröttna på hummus? 😍 Tveksamt! Särskilt eftersom det är så gott till så mycket.

1_left

Teff och Durra

Teffmjöl och durramjöl är nya produkter i vårt glutenfria mjölsortiment. Båda är naturligt glutenfria och kommer ursprungligen från Afrika, där de används mycket i basmatlagning och bakning. I Etiopien görs bland annat en variant av pannkakor gjorda på teffmjöl, som serveras till maten. Både teff och durra passar till flera användningsområden och kan bytas ut mot vetemjöl i till exempel mjuka kakor, pajdeg och pannkakor. Bakverk och bröd gjorda av teffmjöl och durramjöl får en ljus färg, och påminner om bakverk gjorda av havremjöl färgmässigt. Båda mjölen har även liknande bakegenskaper som havremjöl.

brod

Bra att veta för dig som vill baka glutenfritt

Har du aldrig bakat med glutenfria produkter förut så kommer du märka att det är annorlunda än att baka med de vanliga mjölsorterna vete, råg och korn. Med gluten blir degen smidig och får bra jäsegenskaper, vilket är ett resultat man eftersträvar även när man bakar glutenfritt. Gluten kan till exempel ersättas med fiberrikt psylliumhusk tillsammans med stärkelserika mjölsorter. Genom de rätta proportionerna skapas en elasticitet i degen, och degen kan knådas. Det vanligaste sättet att baka glutenfritt är trots allt att göra en lösare deg, nästan som en smet som sedan hälls i en brödform. På så vis är det faktiskt många gånger enklare och snabbare att baka glutenfritt. Och gott blir det också!

Dosera rätt

Var noga med doseringen. Väg hellre än mät mjölet, då det är viktigt att få rätt mängd mjöl för att degen ska bli som tänkt. Om du inte har en våg, tänk på att hälla mjölet luftigt i måttet, undvik att skaka måttet.

Hantera degen

Låt armarna jobba! Eller för att spara tid och kraft, låt istället köksassistenten arbeta den glutenfria degen kraftigt (eller med elvisp). Gärna minst 10-12 min. Det som händer är att du arbetar in ordentligt med luft i degen, vilket hjälper den att jäsa.

det_lilla_extra
hur_kavlar_jag
ista¨llet_for_strobrod_v

Istället för ströbröd

Om det står att du ska använda ströbröd i receptet kan du istället prova med sesamfrön, solroskärnor eller boveteflingor. Till de söta kakorna testa kokosflingor som ger en härligt krispig yta.